Юрий Ковачев: Кулинарният курс е популярен, вероятно защото се опитвам да служа на участниците в него

Юрий Ковачев е популярен у нас най-вече със своя вегетариански кулинарен курс “VegiVeda”. През последните десет години около 700 човека благодарение на този курс не само са усвоили практически приложими кулинарни умения, но и са научили повече за вегетарианството, здравословния начин на живот според Аюрведа, както и основни понятия от Ведическото познание. Освен изявите си в кулинарията, Юрий Ковачев е търсен и като лектор по философията на Аюрведа. Много и разнообразни са така наречените светски изяви на Юрий Ковачев, но според самия него тяхната успешност в голяма степен е предопределена от неговия духовен път. Известен е и с духовното си име Югала-Кишора дас, затова част от въпросите, които ние от Vaisnava.org му зададохме са свързани с тази страна на неговия интересен и вдъхновяващ живот.

 

Кога и как се зароди идеята за вегетариански кулинарен курс “VegiVeda” и как се стигна до нейната реализация? Има ли и тук пръст Тиртха Махарадж?

Има разбира се. Вече имах учител, бях получил посвещение. Моят най-общ интерес към готвенето беше съвсем оформен, едва когато се запознах с бхакти йога: готвиш правилно и осъзнато – ти готвиш за Кришна и за неговите представители. И явно добре се е получавало да приготвям храна, вкусът на приготвеното се е харесвал, защото сред мои приятели и дори сред непознати хора възникна имиджът ми, че готвя добре. И когато на неделните програми, или когато идваше Тиртха Махарадж, аз готвех и той беше доволен и бхактите бяха доволни. Появиха се покани от различни общества да готвя на техни събития – търсеха ме като готвач на здравесловна, вкусна, вегетарианска храна. Продължавах да съм бижутер, който отвреме на време готви. По това време Тиртха Махарадж в разговорите ни започва да намеква, че бих могъл да уча другите, че мога да имам медийни изяви, но на мен това ми звучеше несериозно и го приемах като някакъв вид ласкателство или похвала, защото е харесал готвенето ми. Но като минаха 2-3 години готвене по такива събития една групичка последователи на Ошо се обърнаха към мен с предложение да им направя курс, за да ги науча да готвят и те се самоорганизираха в такъв курс. И досега не мога да си обясня как стана всичко. По средата на юни започнахме курс три групи по седем човека: 21 души юни, юли и август, посред лятото стоим в София и имаме курс, вместо примерно като другите хора да идем на море. Така започна всичко. С помощта на Рам Виджай аз успях да намеря и подходящо помещение и да си направя всички необходими покупки – котлони, тенджери и тигани, изобщо посуда и всичко останало в битов план, за да може да се случи този курс – огромна негова помощ, много мощно рамо удари той. Когато завърши този курс, те бяха много впечатлени и казаха, че искат да направят още един курс второ ниво – десет занятия. И същите тези хора доведоха други хора, които също искаха да се учат. Така се задвижиха нещата – от човек на човек. Иначе аз правех стандартните маркетингови неща: да разпечатам плакати и флаери, да ги раздавам насам-натам, да ги лепя, но реално от тях почти никакъв резултат нямаше. И досега е така, от човек на човек вече десет години, общо може би вече над 600 до към 700 човека са минали курса.

Юрий Ковачев - Вегетариански кулинарен курс Веджи-веда

Явно от този курс хората имат някаква реална полза, щом се налага дори да се чака ред за да се започне? С какво толкова ги привлича?

Ако си спомняш вече казах, че аз съм само инструмент, че онова, което идва през мен, не е защото самият аз съм нещо особено. Може би имам качества, които помагат, но и за тях Кришна казва в Бхагавад Гита: аз съм талантът в човека – тоест тези качества не са мои, те не ми принадлежат, те са ми дадени и въпросът е да бъдат използвани правилно. На курса се опитвам да дам знанията си и уменията си така, че да има полза за участниците. Така или иначе в някакъв начален момент ние се привличаме от ползата и чак после можем да почнем да осъзнаваме други неща, но така сме устроени – винаги да търсим ползата. И едва когато дойде харесването, започваш да се отваряш повече. И нещо подобно сработва при мен на курса: аз се опитвам да дам повече, да им бъде на тях от полза – те виждат, че има някаква рационалност, нещо което реално им върши работа, дава резултати, плюс и удоволствието за сетивата. А от друга страна курсистите тук намират приятелска атмосфера и по време на курса разбират, че той не е просто кулинарен, а покрай готвенето идват и други неща, свързани с философията, философията на Аюрведа и по-конкретно санкхия философията. В Бхагавад Гита се казва, че йога и санкхия не са различни, въпреки че се водят като две различни даршани, две различни философски гледни точки. Така че това допълнително знание, което тръгва от готвенето, Аюрведа и разкрива цяла една философия как е устроен този свят и смисъла на съществуването ни, ето това е една благоприятна почва за да мога аз да обясня моята лична духовна ангажираност като практика – бхакти йога. Съчетанието от вкусна храна и нови вкусове, развиването на сетивността, плюс едни изчистени концепции за живота, а не отвлечени философски приказки – всичко това като комплекс прави курса привлекателен за тези, които са вече в него и явно те изпитват желание да споделят това със своите приятели и близки, което пък провокира техния интерес и те да дойдат. За мен това е обяснението, механизмът, който движи нещата. Съсредоточието в цялата тази работа е, че аз се опитвам да им служа. А когато някой ти служи, той няма претенции към теб и не те консумира и тогава е безопасно да се свържеш с него. Защото ако някой проявява претенции за нещо, нашето его веднага реагира отбранително и е трудно да се получи връзка. Това е огромна сила: да можеш да служиш и да нямаш претенции, да не чакаш резултат, но наистина е много трудно постижимо.

 

Предстои /7 февруари/ твоя лекция на тема Петте коши, с какво тази лекция ще бъде полезна за тези, които ще я посетят?

Тя помага да разбереш себе си, да разбереш околните и това прави по-лесно общуването. От предишни подобни лекции имаше отзиви от различни участници, че едва сега им е станало нещо наистина ясно по една тема, по която са чели тук и там, но все не са успявали да ги свържат нещата в цялостта им. Знанието за нашето тяло като петте коши, за устройството на нашите вътрешни тела ни помага, то носи реална полза в ежедневието ни. Няма голям смисъл от това да знаеш нещата чисто философски, абстрактно, без приложимост и полза за физическото ни здраве, за общуването ни.

Какво още би искал да споделиш с читателите на нашия сайт?

Аз вече всъщност го споделих, че служенето на Кришна е да служиш на бхактите. Това си е инструкция на самия Кришна. Аз като човек стъпил на бхакти пътя това служене мога да го видя, да го почувствам, то не е абстракция. И това е, което има голяма пречистваща сила за мен и най-много ме вдъхновява.