Падмини екадаши

Махараджа Юдищира попитал, „О Джанардана, как се нарича екадашито попадащо в светлата част на допълнителния месец през високосната година? Какво да направим, за да го спазваме правилно? Моля Те, дай ми тези знания.”

Върховният Бог, Шри Кришна отговорил: “О Пандава, това екадаши, което се намира в светлата половина на допълнителния месец на високоснатата година, е достойно за възпяване и се нарича Падмини екадаши. То е много благоприятно. Хората, които се стремят към успех и спазват с решителност и вяра това екадаши, се връщат в Моята обител. Мощта на това екадаши при разрушаване на греховете е сравнима с Моето могъщество. Дори четириглавият бог Брама не може по достоен начин да прослави това екадаши. Преди много време Бог Брама разказал на Нарада Муни за това освобождаващо и отнасящо всички грехове екадаши.”

Лотосоокият Бог Кришна бил много доволен от въпроса на махараджа Юдищира и се обърнал към него със следните приятни думи: “Царю, слушай внимателно за начина на постене в Падмини екадаши, което дори великите светци рядко следват. Трябва да започнеш да постиш в дашами (деня преди екадаши), да не ядеш урад дал, пинк дал, грах, спанак, мед, морска сол, да не обядваш в чужди домове и да не ползваш бронзови съдове. Избягвай тези осем неща. В дашами трябва да се храниш само веднъж, да спиш на пода и да не правиш секс. В екадаши трябва да станеш рано и да не миеш зъбите си. Трябва внимателно да се измиеш, ако е възможно в място за поклонение. Трябва да се намажеш със смес от говежди тор, глина, сусамова паста, трева куша, стрити на прах плодове от амалаки – като през цялото време възпяваш Бог с химни от Ведите. След това спазващият поста трябва отново да се измие внимателно и да изрече следните молитви:

“Свещена глина, ти си сътворена от бог Брама, очистена от Кашяпа Муни и издигната от Бог Кришна, в облика на Вараха, инкарнация във формата на глиган. О глина, моля те очисти моята глава, очи и крайници. О глина, с почит се прекланям пред теб. Бъди добра и ме очисти, за да мога да се поклоня на Всевишния Бог Хари.
О тор, ти притежаваш лечебни и антисептични свойства. Това е така, защото произлизаш от стомаха на нашите общи майки, кравите. Ти можеш да очистиш цялата земя. Моля те, приеми моите смирени почитания и ме очисти.
О плодове на амалаки, моля, приемете моите смирени поклони. Вие сте родени от слюнката на Бог Брама и вашето присъствие е очистило цялата планета. Бъдете добри и очистете крайниците на моето тяло.
О Всевишни Господи Вишну, о Бог на боговете, о владетелю на Вселената, държащ раковина, диск, боздуган и лотос, моля те, позволи ми да извърша умиване във всички свети места за поклонение.”

Произнасяйки тези прекрасни молитви, възпявайки с мантри Бог Варуна и медитирайки върху всички места за поклонение, разположени по бреговете на р. Ганг, трябва да се извърши умиване с каквато вода разполагаш.
След това, о Юдищира, извършващият тези ритуали, трябва да подсуши своето тяло, да почисти устната кухина, гърба, гърдите, ръцете, талията и след това да се поклони на Върховния Бог, облечен в ослепителни жълти дрехи, даряващ наслаждение на всички същества. Който извършва това, ще разруши всички свои грехове. След това трябва да повтори свещената Гаятри мантра, да извърши предлагане на своите предци, да отиде в храм на Вишну и да се поклони на Нараяна – съпругът на Лакшми деви.
Ако е възможно, трябва да направи мурти на Рада–Кришна или на Шива–Парвати и да им отдаде почит.
Той трябва да напълни гърненце от мед или глина с вода, смесена с ароматни вещества, да покрие гърлото на гърненцето с платнено покривало и да приготви по този начин асана, на която могат да седят направените по-рано мурти за поклонение.
В съответствие с възможностите си, извършващият ритуалите, трябва да се поклони на тези мурти с ароматни благовония, лампа изгаряща гхи, паста от сандалово дърво, а също камфор, мускус, кункума и други ароматни вещества. Трябва да украси муртите и олтара с уханни цветя според сезона (примерно бял лотос) и да предложи на муртите богата храна.
През това особено екадаши отдаденият трябва да пее и танцува в екстаз пред божеството. Трябва да избягва праджалпи и да не разговаря и не се докосва до човек с ниско рождение или жена в менструация. В този ден трябва особено старателно да говори само истината и никого да не критикува пред Бог Вишну, нито брамините, нито духовния си учител. В компанията на други отдадени, трябва да слуша, как вайшнавите четат за славните дела на Бог Вишну, описани в Пураните. Не трябва да пие или дори да докосва с устни вода през това екадаши. Този, който не може да изпълни това, трябва да пие само вода или мляко. В противен случай постът се смята за прекъснат. Трябва да бодърства цялата нощ да пее и да свири за транцеденталното удоволствие на Върховния Бог. През първата четвърт на нощта в екадаши трябва да предложи на своето домашно мурти малко от меката тъкан на кокосов орех, през втората плод бел, през третата портокал, а през четвъртата – малко бетелови орехи. Кото бодърства през първата част на нощта в екадаши получава наградата от извършването на агништома, за втората час от нощта получава наградата за извършването на Ваджапея, за бодърстване през третата част от нощта получава награда както при Ашвамеда. Който бодърства цялата нощ, получава всички изброени блага плюс благословията за извършване на Раджасуя ягя.
Няма по-добър ден за пост през годината от Падмини екадаши. Нищо друго не може да дари такава награда като него – огнено жертвоприношение, сдание, образование или аскетизъм. Този, който спазва този свещен пост, ще получи всички блага достигани чрез учивану във всички места за поклонение по света.
След бодърстване през нощта, преданият трябва да извърши умиване на разсъмване и смирено да ми се поклони. След това трябва да нахрани достоен брамин и с почит да му даде мурти на Бог Кешава и гърненце пълно с чиста ароматна вода. Този дар ще гарантира успехът му през този живот и освобождението му в бъдещето.
О безгрешни Юдищира, отговаряйки на твоите въпроси, Аз описах правилата и предписанията и благословиите, които дава екадашито през светлата част на допълнителния месец на високосната година. Пост в този ден на Падмини дава благо, равно на това, което дава постът във всички останали екадашита. Екадашито през тъмната част на допълнителния месец на високосната година, наричащо се Парама екадаши, е толкова могъщо в унищожение на греховете, както и Падмини.
Моля те, изслушай внимателно как ще те запозная с чудесното повествувание за този свещен ден.
Пуластя муни разказал тази история веднъж на Нарада муни.
Случило се така, че Пуластя муни спасил Равана от затвора на Картавирярджуна. Чувайки за това Нарада муни попитал соя приятел: “Равана е толкова изкусен боец, че е побеждавал всички полубогове, включително и Индра. Как Картавир ярджуна го е заловил и хвърлил в затвора.”
Пуластя муни отвърнал: “Велики Нарада, в Третя юга, в династията на Хайхая, Картавиря (Картавирярджуна) приел рождение. Неговата столица бил град Махишмати. Той имал хиляда царици, които той много обичал, но нито една от тях не му родила така желания от него син. Той извършвал различни жертвоприношения, прекланял се пред полубоговете, но заради проклятието на няколко мъдреци не можел да се сдобие със син. Знаем, че без син царят не може да се наслаждава на своето царуване, така както гладният не може да се наслаждава на това, което има.
Цар Картавиря внимателно анализирал ситуацията, в която е попаднал и решил да извърши сурово отречение (аскез), за да получи, каквото иска. Той надянал набедрената препаска от кори оставил косата си да порасне дълга и предал временно управлението на своите министри. Една от цариците, Падмини родена в династията Икшваку, най-добра сред жените, дъщеря на цар Харишчандра, забелязала , че царят напуска двореца. Тя била мъдра и добродетелна жена и почувствала, че е неин дълг да следва любимия си съпруг. Свалила всичките царствени украшения от тялото си, облякла се в парче плат и и последвала съпруга си към гората.
Накрая Картавиря достигнал върха на планината Гандхамадана и се подложил на сурови отречения в продължение на десет хиляди години, медитирайки и молейки се на Бог Гададхара, владетелят на боздугана. Но така и не получил син.
Виждайки своя скъп съпруг изнемощял, превърнал се в кожа и кости, Падмини намерила решение на проблема. Тя отишла при божествената Анасуя (2). С най-голямо уважение Падмини казала: “Най велика сред жените, моят скъп съпруг Картавиря се подлага на отречения вече десет хиляди години, но бог Кешава, единственият който може да унищожи всички предишни и настоящи грехове, а също и днешните ни затруднения, все още не се е смилил над него. Ти, която така мъдро си подредила живота си, посочи ми деня и поста, който трябва да спазим, за да удовлетворим Всевишния Бог с нашата преданост и Той да ни дари син, който да управлява светът като император.“
Чувайки словата на Падмини, чистата и предана съпруга, великата Анасуя дала отговор.
“Великолепна лотосоока жено, обикновено годината има дванадесет месеца. След всеки тридесет и два месеца се добавя още един със своите две екадашита. Те се наричат Падмини и Парама екадаши. Те се отбелязват на двадаши, съответно в светлата и тъмната част на месеца (3). Ти трябва да постиш тези дни и да бдиш през цялата нощ. Ако направиш това, Върховния Бог Хари ще ти даде син.”
О Нарада, така Анасуя, дъщерята на Кардама, обяснила моща на тези екадаши.
След като я изслушала, Падмини с вяра последвала описаните правила. Тя постила, без дори да пие вода и бодърствала през цялата нощ, като възпявала славата на Бог и танцувала в екстаз. Бог Кешава Бил много доволен от нейната преданост и се появил пред нея възседнал могъщата Гаруда. Бог казал “О прекрасна, ти ми достави много голямо удоволствие, постейки в екадашитата на допълнителния месец. Моля те, поискай от Мен някаква благословия.”
Чувайки тези силни думи от господаря на цялата Вселена, Падмини Му поднесла своите най-чисти молитви и Го помолила да изпълни съкровеното желание на съпруга й. Бог Шри Кришна се отдалечил казвайки: “О смирена жено, няма по-скъп за Мен месец от този и екадашита по-скъпи от тези. Щастлив съм от това, което направи. Ти извърши по един съвършен начин всичко, което ти каза Анасуя и Аз ще направя всичко, което ти искаш. Ти и съпругът ти ще получите такъв син, какъвто желаете.”
След това Бог, този който избавя света от страдания, каза на цар Картавира: “Царю, кажи ми кое е най-съкровеното ти желание и Аз ще го изпълня, защото скъпата ти съпруга ми достави огромно наслаждение.”
Царят бил много радостен да чуе това. Естествено той помолил да му бъде даден така желаният от него син и казал: “Господарю на Вселената, победителю на демона Мадху, дай ми син, който да не може да бъде убит нито от полубогове, нито от хора, нито от демони, нито от духове. Нека само Ти да можеш да го победиш.”
Всевишният Бог казал: “Нека бъде така!” и се отдалечил.
Царят бил много доволен от съпругата си. Двамата се прибрали в двореца. Скоро след това Падмини забременяла и синът и, силноръкият Картавирярджуна се появил на света. Нямало по-силен от него в трите свята. Дори десетоглавия Раван не успял да го победи в битка. Освен Бог Нараяна, този който държи диск, боздуган и другите символи в своите ръце, никой не можел да го победи. Тези качества му били дадени заради майка му, която много строго и с вяра спазвала екадашитата. Заради това той успял да победи ужасния Раван. Това не е чудно Нарада, защото той бил благословен от Всевишния Бог. С тези думи Пуластя муни си тръгнал.”
Върховния Бог шри Кришна казал: “О безгрешни Юдищира, ти Ме попита и Аз ти казах каква е силата на това особено екадаши. Онай-добър от царете, този който спазва този пост, несъмнено достига Моята лична обител. Ако ти поискаш да изпълниш своите желания, то трябва да направиш същото.
Изслушвайки тези думи, на своя обичан Кешава, сърцето на Дхармарадж (Юдищира) се изпълнило с радост. Когато дошло времето, той с преданост спазвал Падмини екадаши.”
Сута Госвами продължил: “О мъдри Шуанака, аз ти обясних всичко за това благоприятно екадаши. Всеки, който с преданост пости в екадашитата на допълнителния месец на високосната година и стриктно спазва регулиращите принципи, ще се прослави и щастливо ще се завърне обратно при Бог. Този, който само слуша или чете за тези екадашита, също получава великото благо и безусловно достига обителта на Бог Хари.”
Така завършва сказанието от Сканда Пурана за славата на Падмини екадаши, екадашито от светлата част на допълнителния месец на високосната година.

Забележки:
1. Съгласно свещеното писание, в дни на пост трябва да се избягва морска сол. Разказват, че веднъж Агастя муни изпил океана и го върнал под формата на урина. Разрешена е употребата само на готварска сол.
2. Анасуя е жена на великия мъдрец Атри и майка на Даттатейн – триглавото въплъщение на Брама, Вишну и Шива.
3. Независимо от това че съществува допълнителен месец, всеки две седмици от този месец се добавят към обичайните месеци.

One Comment

  1. Обратна връзка: Екадаши – най-добрите дни в месеца за лечебен глад | Стефи Божилова

Коментарите не са активни